Peter Berg & Stefan Pärlhem

Peter Berg & Stefan Pärlhem
(Photo © Peter Berg)

Enjoyable afternoon talk with Mr. Stefan Pärlhem, Head of Secretariat of The Swedish Accounting Standards Board (BFN). Text in Swedish follows further below.




Yesterday February 23, 2018 I met Mr. Stefan Pärlhem for a discussion about current accounting matters, among other things. We enjoyed coffee at the cozy Wienercaféet, close to Stureplan in Stockholm. We continued from the agenda of our latest meeting on October 4, 2017 (BFN Briefing) and I expressed my point of view on each topic.

  • K1 Simplified annual accounts (Standard for the smallest enterprises)
    • How to best update the two existing standards
  • K2 Full annual accounts (Standard for enterprises which don’t apply K1 or set up annual reports)
  • K2 Simplified annual reports (Standard for smaller enterprises setting up annual reports)
  • K3 Full annual reports (Standard for larger unlisted enterprises setting up annual reports)
    • Nothing for now
  • Housing associations
    • No news from the government office – what will happen?
  • Mergers
    • Update to be prepared starting 2018
  • Brochure “To keep accounts”
    • How to take the next digital step

The news will surely continue to come from BFN.

In Swedish

Igår den 23 februari 2018 hade jag ett trevligt eftermiddagssamtal med Stefan Pärlhem, kanslichef på Bokföringsnämnden (BFN), om aktuella redovisningsfrågor.  Vi avnjöt kaffe på det mysiga Wienercaféet, nära Stureplan i Stockholm. Samtalet blev en fortsättning på dagordningen från vårt senaste möte den 4 oktober 2017 (Möte med BFN) och jag uttryckte min syn på respektive område.

K1 Förenklat årsbokslut

En sammanslagning av dagens två regelverk till ett och omstrukturering enligt samma mönster som för K2 står högt upp på min önskelista.

I K2 Årsbokslut och K2 Årsredovisning har vi fått sammanhållna regelverk som var för sig behandlar samtliga berörda verksamhetsformer, med särregler sist i varje kapitel. Dessutom har kommentarerna integrerats med vägledningarna, så de kommer i anslutning till varje punkt och inte som förut i ett eget avsnitt på slutet. Denna struktur tycker jag är alldeles utmärkt och kan enligt mig tjäna som modell för en sammanslagen K1.

Ytterligare en fråga är handelsbolag med enbart fysiska personer som delägare. De har idag alternativet att upprätta ett fullständigt årsbokslut enligt K2 Årsbokslut, men kan inte välja förenklat årsbokslut eftersom K1 saknas för dem. Jag ser det som direkt stötande att handelsbolag inte kan upprätta förenklat årsbokslut, trots att bokföringslagen medger det. BFN har begärt ändringar av inkomstskattereglerna, för att möjliggöra förenklingar för delägare i handelsbolag av samma slag som för enskilda näringsidkare, men inte fått gehör för det ännu. I det läget önskar jag mig att handelsbolagen infogas i en uppdaterad K1 inom ramen för dagens skatteregler, hellre än att inte omfattas alls av K1.

Jag vill också att K1 får samma förenklingsregel som K2 beträffande tidpunkten för att redovisa ägarförändringar av fastigheter. Huvudregeln i redovisningen är att ägarförändring ska redovisas per tillträdesdagen, medan inkomstskattelagen kräver att ägarförändringen deklareras och beskattas per kontraktsdagen. K2 innehåller dock ett alternativ, för den som vill minska skillnaderna mellanredovisning och inkomstbeskattning, där ägarförändringar får redovisas per kontraktsdagen. Det alternativet vill jag se även i K1.

K2 Årsbokslut

En efterlängtad helt ny standard har just publicerats i december 2017 (K2 Årsbokslut är här). Inget nytt är planerat just nu. Jag har dock tankar om redovisningen av ianspråktagandet av ersättningsfonder, som jag avser att återkomma om längre fram.

K2 Årsredovisning

En uppdatering har just publicerats i december 2017 (Mycket nytt från BFN). Uppdateringen innehöll en reglering av hur ianspråktagande av ersättningsfonder bör redovisas. Jag återkommer om detta längre fram.

K3 Årsredovisning och koncernredovisning

En uppdatering publicerades i juni 2017 om Nedskrivning av kommunala tillgångar. Inget nytt är planerat just nu. Vi talade dock om hur fler kan förmås att välja K3 frivilligt och här anser jag att tröskeln behöver sänkas. K3 upplevs som svårtillgänglig för den som är van vid att arbeta med mindre företag och att då tillämpa K2. Ett sätt att underlätta frivilliga övergångar till K3 är enligt mig att undanta kravet på redovisning av uppskjuten skatt från mindre företag. Här får vi se vad en kommande utvärdering kan leda till.

Bostadsrättsföreningar (BRF)

Den 26 april 2017 avlämnades betänkandet Stärkt konsumentskydd på bostadsrättsmarknaden (SOU 2017:31). Jag har berättat om betänkandet i inlägget  New Accounting Standard for Housing Associations. Det sändes på remiss den 22 juni 2017, med sista svarsdag den 1 oktober 2017. Sedan dess har vi inte hört något om beredningen av lagförslagen.

De nya reglerna är tänkta att träda i kraft den 1 januari 2019, men just nu vet vi inget om viljeinriktningen från regeringen. Genomförs förslagen till nya redovisningsregler för BRF så påverkar det normgivningen från BFN. Jag hoppas BFN väljer vägen att i så fall infoga de nya reglerna som särregler för BRF i de befintliga vägledningarna, hellre än att skapa ett nytt K-regelverk.

Fusioner

BFN avser att starta en genomgripande översyn under 2018 av de två befintliga vägledningarna (se mina inlägg Updated Standards for Mergers and BFN on Mergers and Limits).

Min önskan här är i första hand att reglerna inarbetas i befintliga K-regelverk, i andra hand att de sammanförs till en vägledning om fusioner med samma struktur som K2 (integrerade kommentarer och särregler för specifika företagsformer sist i varje kapitel)

Att föra bok

Vi diskuterade möjligheter att utveckla digitaliseringen av BFN:s skrift “Att föra bok”.

Det finns naturligtvis mycket mer att tala om, men här tog tiden slut för oss för den här gången. Det är uppenbart att nyheterna kommer att fortsätta komma från BFN!


Besök Nätbutiken och bli inspirerad!
Visit the Web Shop and get inspired!

Method: Bringing Theory to Practice
Results: Web Shop
Stay Informed: Newsletter

Subscribe to Blog by Email

Enter your email address to subscribe and receive notifications of new posts.