Peter Berg (Photo Sofia Lindholm, Accountor)
Peter Berg (Bild Sofia Lindholm, Accountor)

Jag är Peter Berg, redovisningsexpert, författare och föreläsare. År 2022 firar jag 46 år i redovisningsbranschen, varav 41 år med egen verksamhet. Sedan 8 år arbetar jag på heltid som författare och föreläsare.

Detta är min blogg om redovisning och livet, om de dubbla resor jag är på sedan 2015 både yrkesmässigt och geografiskt.

  • Den yrkesmässiga resan
  • Den geografiska resan
  • Passioner
  • Från teori till praktik

Sidan har senast uppdaterats den 26 mars 2022.
Den yrkesmässiga resan

Efter 30 år med bolaget jag grundade 1984 (redovisningshuset.se) står jag på egna ben igen sedan 2015, nu med fokus på de delar av mitt arbete som jag tycker allra bäst om. Att författa och föreläsa. Det har möjliggjorts tack vare stor hjälp från mina tidigare kompanjoner på RedovisningsHuset i Södertälje. Jag driver verksamheten i min enskilda firma Peter Berg Redovisningskonsult och mitt bolag ProffsUtbildarna Sverige AB.

Det är den första av mina resor, den yrkesmässiga.

Den geografiska resan

Jag påbörjade samtidigt en ny fas i mitt liv och bor nu i Thailand i perioder. Det har också möjliggjorts tack vare stor hjälp från mina tidigare kompanjoner. Jag har rest till Thailand sedan 1987 och lärt mig mycket om landets och regionens folk, kultur, geografi, historia och dagliga nyheter. Jag har stor respekt för de kulturella skillnaderna, men nu känner jag mig redo för det stora språnget.

Det är den andra av mina resor, den geografiska.

Passioner

Min kompetens finns inom den ekonomiska världen – redovisningsrätt, skatterätt, bolagsrätt och lagstiftningsprocessen. Några speciella ämnen har utvecklat sig till mina personliga passioner.

SMF (SME)

Mitt huvudintresse handlar om att bidra till regler som är lätta att förstå och lätta att tillämpa för små och medelstora företag (SMF, på engelska kallat SME).

SMF är en kategori som ofta glöms bort. Regelverken byggs ofta uppifrån och nedåt. De skapas för stora verksamheter och på sluttampen, i bästa fall, läggs undantag för SMF in. Det arbetssättet gör regelverken svåra att förstå, jämfört med att bygga nedifrån och uppåt: Börja med grundläggande regler för alla verksamheter, lägg sedan till vad som krävs av de stora företagen. Det är mitt grundläggande budskap!

Harmonisering

Lämpliga regelverk för SMF är inte bara en nationell angelägenhet. Det gäller också regionalt och globalt. Det faller sig därför naturligt att lägga till min passion för harmonisering av regler för SMF.

Handel och företag utvecklas från SMF. De flesta av de välkända stora företagen har en gång i tiden börjat som små verksamheter. Dessutom — även SMF gör (eller skulle vilja göra) gränsöverskridande affärer. Den ekonomiska utvecklingen av affärer och sysselsättning i ett land eller en region drivs av SMF genom deras blotta antal och lättrörlighet, snarare än av de stora företagen.

Regionala ekonomiska unioner såsom EU eller ASEAN gör, eller borde göra, steget mindre för att etablera sig i ett annat land. Ett grundläggande behov för en sådan etablering är harmonisering av regelverken. Stora företag har resurser att anlita specialister när de etablerar sig på en ny marknad, det har inte SMF.

Från teori till praktik

Nu kan jag leva och verka i både EU och ASEAN. Min egen arbetsmetod har utvecklats till Från teori till praktik som nu får pusselbitarna att falla fint på plats. Låt oss se vad framtiden har att ge. 🙂

Stockholm, Bangkok och Phetchabun
(uppdaterat 26 mars, år 2022 i Sverige och år 2565 i Thailand)
Peter Berg
LinkedIn: linkedin.com/in/hpberg
YouTube: Peter Berg Accounting Consultant | Redovisningskonsult

Nästa: My Network

 


Utbildningar

Jag håller utbildningar och webbinarier om ämnen som jag täcker här i bloggen. Dels i egen regi och dels för uppdragsgivare som Wolters Kluwer Scandinavia, Eduhouse Sverige, IHM Business School och BG Institute.

Mina bokningar 2022 | 2021 | 2020

I många fall är genomgångarna företagsanpassade, något som efterfrågas allt mer. Då gör jag genomgången hos företaget eller organisationen, utifrån förutsättningar och behov i din organisation. Sedan år 2020 har de företagsanpassade genomgångarna genomförts på distans, med hänsyn till coronarestriktionerna, men med bra resultat!


Följ med i utvecklingen

Du har flera vägar att få information. Boka en Föreläsning med mig hos din organisation, prenumerera på mitt kostnadsfria Nyhetsbrev, kom med i mitt kontaktnät på LinkedIn, följ mig här på bloggen och på YouTube. Välkommen!


Metod: Från teori till praktik
Resultat: Nätbutiken
Håll dig informerad: Nyhetsbrev

BESÖK NÄTBUTIKEN OCH BLI INSPIRERAD!


Prenumerera

Nyhetsbrev