Riksbyggens Bostadsrättsförening Stockholmshus nr 11 är en av många BRF som behöver uppfylla utökade krav på sin årsredovisning från och med 2023.
BRF, Riksbyggens Bostadsrättsförening Stockholmshus nr 11 (Bild Holger Ellgaard, Wikimedia Commons, har beskurits)

BG Institute har flera aktiviteter med mig under 2024 om de nya reglerna för årsredovisningar i bostadsrättsföreningar (BRF).

Jag berättar här om 1) bakgrunden, 2) gratis webbinarium samt 3) halvdagskurser med fördjupningar.

Bakgrund – Nyheter i ÅRL och från BFN

Ändringarna i årsredovisningslagen (ÅRL) började gälla den 1 januari 2023 och förutsatte kompletterande normgivning från Bokföringsnämnden (BFN). BFN publicerade i december 2022 ett nytt, tillfälligt allmänt råd för BRF och ändrade samtidigt K-reglerna för årsredovisningar.

Reglerna för BRF gäller för räkenskapsår som började 1 januari 2023 och senare, både i ÅRL och från BFN. Årsredovisningarna som just nu håller på att tas fram runt om i landets föreningar påverkas alltså redan i allra högsta grad.

Jag har skrivit om de beslutade nyheterna från BFN i tre artiklar från 27 december 2023.

Gratis webbinarium om nyckeltalen med mera

Den 22 februari 2022 sände vi ett kostnadsfritt webbinarium live där deltagarna kunde ställa frågor. Du kan fortfarande se webbinariet i efterhand och även ladda ner dokumentationen. Filmen är på 32 minuter.

Fördjupa dig i halvdagskurs

Jag har tagit fram ett kursmaterial om de nya reglerna för årsredovisningar i bostadsrättsföreningar, till en halvdagskurs som vi genomför vid två tillfällen. Kurserna genomförs som livesändningar

Välkommen att följa länken till BG Institute och anmäla dig till en välfylld fördjupningsdag!

Innehåll

Under halvdagskursen går vi igenom följande områden. I avsnittet Flerårsöversikt går vi igenom samtliga 7 nya nyckeltal, ett och ett, med räkneexempel och kommentarer om hur vi kan tolka dem.

Beslutade ändringar
Nyheterna 2023 och 2024
Tryggare bostadsrätt
• Lagstiftning
• Kompletterande normgivning
• Ikraftträdande
Förvaltningsberättelsen
• Allmänt om verksamheten
• Flerårsöversikt
• Förlust
Komponentavskrivningar (K3)
Kassaflödesanalys
Noter
Fastighetsmäklarlagen (FML)
• Bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning

Föreslagna ändringar
Nyheterna 2025
• 3 remisser

Klassificering av skulder

Årsredovisningar för bostadsrättsföreningar – 2023 och 2024

Utbildningar

Jag håller utbildningar och webbinarier om ämnen som jag täcker här i bloggen. Dels för uppdragsgivare som är Ledande arrangörer av utbildningar, dels i egen regi. Kurserna genomförs både på distans och för deltagare på plats.

Mina bokningar 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020

I många fall är genomgångarna företagsanpassade, något som efterfrågas allt mer. Då gör jag genomgången hos företaget och utifrån behoven i din organisation.


Följ med i utvecklingen

Du har flera vägar att få information. Boka en Föreläsning med mig hos din organisation, prenumerera på mitt kostnadsfria Nyhetsbrev, kom med i mitt kontaktnät på LinkedIn, följ mig här på bloggen och på YouTube. Välkommen!


Metod: Från teori till praktik
Resultat: Nätbutiken
Information: Nyhetsbrev!

BESÖK NÄTBUTIKEN OCH BLI INSPIRERAD

Vill du hålla dig uppdaterad?

Gör som långt över 1 000 andra ekonomiproffs – Ta emot mina korta nyheter och länkar om redovisning och beskattning direkt till din inkorg, varje månad!

Nyhetsbrev