Wistrand Advokatbyrå, bild på entrén illustrerar artikel om företagsanpassat personalutbildning "Pro forma" (Bild © Peter Berg, peter@hpberg.se)
Wistrand Advokatbyrå, kontoret i Stockholm (Bild © Peter Berg, peter@hpberg.se)

Den 9 november 2022 hade jag min andra genomgång med advokater och jurister hos Wistrand Advokatbyrå i Stockholm. Den här gången ägnade vi oss åt skattefrågor och redovisningsfrågor som uppstår inför, under och efter försäljningar av fastigheter.

Det var mycket trevligt att träffa det här kompetenta och högkvalificerade gänget igen, fyra veckor efter förra gången då vi lade grunden för dagens genomgång.

Länken leder till mitt förra inlägg om Wistrand Advokatbyrå. Där berättar jag mer om deras omfattande och imponerande verksamhet, med över hundraåriga anor. Läs gärna!

Återigen tack för förtroendet, Wistrand Advokatbyrå, och BG Institute som anlitade mig för att utforma och genomföra kursen.

Pro forma och de tre stadierna i en försäljning

Pro forma är latin och betyder för formens skull. I det här sammanhanget syftar uttrycket på att förutse hur redovisningen påverkas av en kommande försäljning och visa det i hypotetiska resultat- och balansräkningar. Vi behöver svara på flera frågor. Hur blir skatteeffekterna och när uppstår de? Hur blir resultateffekterna och när uppstår de? Hur påverkas resultatet och eget kapital? Hur påverkas likviditeten? Vi tog upp dessa frågor för vart och ett av de tre stadierna för en försäljning. När avtalet tecknas, vid tillträdet och när det är dags för en slutavräkning.

Vi gick igenom skillnaderna mellan redovisning och beskattning, dels vid direktförsäljningar av fastigheter och dels vid indirekta försäljningar, via bolag. I bägge kategorierna kom vi också in på skillnaderna mellan redovisning och beskattning vid försäljning av lagertillgångar respektive kapitaltillgångar. Vi avslutade med ett avsnitt om momsreglerna för investeringsvaror, närmare bestämt hur vi behöver se upp med tidigare momsavdrag vid ändrad användning eller överlåtelser. Genomgången lyftes av att deltagarna har omfattande och djup egen erfarenhet på de olika områdena.

Liksom förra gången höll till i deras stora mötesrum i Stockholm. Kollegor från Göteborg var också med på ljud och bild via Teams.

Företagsanpassat med BG Institute

Vill du också ha en företagsanpassad genomgång hos din organisation? Kolla möjligheterna att boka skräddarsytt genom BG Institute!


Utbildningar

Jag håller utbildningar och webbinarier om ämnen som jag täcker här i bloggen. Dels för uppdragsgivare som är Ledande arrangörer av utbildningar, dels i egen regi. Kurserna genomförs både på distans och för deltagare på plats.

Mina bokningar 2023 | 2022 | 2021 | 2020

I många fall är genomgångarna företagsanpassade, något som efterfrågas allt mer. Då gör jag genomgången hos företaget och utifrån behoven i din organisation.


Följ med i utvecklingen

Du har flera vägar att få information. Boka en Föreläsning med mig hos din organisation, prenumerera på mitt kostnadsfria Nyhetsbrev, kom med i mitt kontaktnät på LinkedIn, följ mig här på bloggen och på YouTube. Välkommen!


Metod: Från teori till praktik
Resultat: Nätbutiken
Information: Nyhetsbrev

BESÖK NÄTBUTIKEN OCH BLI INSPIRERAD!

Vill du hålla dig uppdaterad?

Gör som över 1 000 andra ekonomiproffs – Ta emot mina korta nyheter och länkar om redovisning och beskattning direkt till din inkorg, varje månad!

Nyhetsbrev