Omslaget till Bokföringsnämndens vägledning K2 Årsbokslut illustrerar uppdateringen av regelverket den 13 december 2024.
Bokföringsnämnden har beslutat om uppdatering av K2 Årsbokslut (BFNAR 2017:3)

Den 1 juli 2024 fick vi ändringar av årsredovisningslagen (ÅRL) på flera punkter, vilket även påverkar årsbokslut. Vi har också en ny mervärdesskattelag (2023:200), ML, sedan 1 juli 2023. Därför har Bokföringsnämnden (BFN) uppdaterat K2 Årsbokslut (BFNAR 2017:3).

Artikelns innehåll:

Ändringarna tillämpas från 1 juli 2024

Ändringarna ska tillämpas för räkenskapsår som börjar 1 juli 2024 och senare.

För räkenskapsår som har påbörjats före den 1 juli 2024 ska den tidigare lydelsen av K1 Föreningar tillämpas (nyheten 20 december 2024).

ÅRL – Ändringar 1 juli 2024

Ändringarna i ÅRL påverkar bland annat årsbokslutets datering, uppställningsformer för eget kapital och upplysningar.

ÅRL – Årsbokslutets datering

BFL anger att tillämpliga regler i ÅRL gäller för undertecknande av årsbokslutet (6 kap. 4 § BFL), genom hänvisning till 2 kap. 7 § ÅRL. ÅRL säger i sin tur, sedan 1 juli 2024, att inte bara styrelseledamöternas underskrifter ska dateras utan även själva bokslutshandlingen, i det här fallet årsbokslutet.

Kommentaren till 2 kap. 7 § ÅRL (efter 3.8 K2 ÅB): BFN förtydligar vilka som ska skriva under och tillämpning av reglerna om datering. Ett årsbokslut är färdigställt först när det är daterat och dessutom underskrivet av samtliga befattningshavare som ska underteckna det. Händelser av väsentlig betydelse för företaget innan årsbokslutet är färdigställt kan medföra att årsbokslutet behöver ändras.

ÅRL – Uppställningsformer för eget kapital

4.6 Uppställningsform för balansräkningen: Eget kapital hänvisar till de särskilda reglerna för respektive företagsform. Tidigare visade tabellen en gemensam uppställningsform enligt uppställningen för Övriga företag i bilaga 2 till ÅRL.

4.7 Uppställningsform för balansräkning i förkortad form: Samma ändring som i punkt 4.6 ovan.

4.7A Eget kapital för enskild näringsverksamhet: Ny punkt, men med samma uppställningsform som förut var gemensam. Ny kommentar.

4.8A Eget kapital för handelsbolag: Ny punkt, men med samma uppställningsform som förut var gemensam. Ny kommentar.

4.10A Eget kapital för ideella föreningar: Ny punkt, ny uppställningsform. Även 14.16A är en ny punkt, som säger att ändamålsbestämda medel får redovisas i egen post i eget kapital. Kommentaren till 14.16A har följdändrats. Dessutom har kommentaren till 14.16A utökats med att föreningar som vill specificera olika ändamål kan göra det i en upplysning.

4.14 Eget kapital för samfällighetsföreningar: Ny uppställningsform, ändrad kommentar. Ny punkt 14.16B med ändrad kommentar. Nytt avsnitt i kommentaren till 14.16B om kapitalinkomstfond och övriga fonder.

4.15 Eget kapital för häraldsallmänningar och allmänningsskogar: Ny uppställningsform, ändrad kommentar.

4.19 Eget kapital för stiftelser: Ny uppställningsform, ändrad kommentar. Kommentaren till 14.19 om vinstandelsstiftelse har förtydligats. Kommentaren till 14.20 om avkastningsstiftelse har förtydligats. Kommentaren till 14.21 om bindande utfästelser har utökats. Kommentaren om ändamålsbestämda medel har fått ett nytt allmänt råd 14.22, och kommentaren har omarbetats.

4.20 Eget kapital för stiftelser med uppdelning i bundet och fritt: Ändrad uppställningsform, ändrad kommentar.

19.2, 19.3, 19.4 Korrigeringar av eget kapital IB första gången K2 ÅB tillämpas: De ändrade uppställningsformerna i ÅRL medför följdändringar i hur korrigeringarna ska redovisas.

  • Ideella föreningar, samfällighetsföreningar och stiftelser: Mot Balanserat resultat
  • Filialer: Mot Filialens kapital vid räkenskapsårets början

19.7 Eget kapital vid övergång till K2 ÅB: Ändrad punkt, från företag till enskilda näringsidkare, handelsbolag och filialer, som ska specificera varje korrigering av eget kapital per post. Det allmänna begreppet företag kan inte längre användas när vi ha fått ytterligare ett alternativ för uppställningen av eget kapital.

ÅRL – Upplysningar

17.15A Förändringar i eget kapital för ideella föreningar: Ny punkt, ny kommentar. Årets förändringar i eget kapital ska specificeras i en upplysning. Dessutom ny punkt 19.10A om övergång till K2 ÅB: Förändringar i eget kapital IB på grund av korrigeringar ska anges i specifikationen.

17.16 Förändringar i eget kapital för samfällighetsföreningar: Ändrad punkt, som tidigare bara reglerade att upplysningen skulle visa storleken på underhålls- och förnyelsefond. Nu är kravet att upplysa om förändringar av samtliga poster i eget kapital, liksom i 17.15A. Dessutom ny punkt 19.10B om övergång till K2 ÅB: Förändringar i eget kapital IB på grund av korrigeringar ska anges i specifikationen.

17.17A Förändringar i eget kapital för stiftelser: Ny punkt, ny kommentar. Årets förändringar i eget kapital ska specificeras i en upplysning. Dessutom ändrad punkt 19.11 om övergång till K2 ÅB: Förändringar i eget kapital IB på grund av korrigeringar ska anges i specifikationen.

Min kommentar: Eftersom förvaltningsberättelse saknas i årsbokslut behöver specifikationen lämnas som en upplysning.

ML – Ändringar 1 juli 2023

K2 Årsbokslut ändras inte i sak, men får nu korrekta hänvisningar till ML.

5.34 Uttag från enskild näringsverksamhet: Uppdaterade referenser till ML om att marknadsvärdet för en inkomst från uttag beräknas exklusive moms, medan 14.7 reglerar att uttaget ska påverka eget kapital med marknadsvärdet från uttag inklusive moms. 14.7 kommentaren har ett nytt förtydligande om att värdet av ett uttag påverkar eget kapital lika oavsett om företaget är skyldigt att redovisa moms eller inte.

5.39 Uttag från handelsbolag: Samma uppdatering som i punkt 5.34. Samma ändringar för eget kapital i 14.13 som i 14.7.

6.2 Vad är en utgift, kommentaren: Uppdaterad referens till ML om att ingående moms inte minskar eget kapital och är därför inte en utgift.

9.5: Uppdaterad referens till ML om att anskaffning av en materiell anläggningstillgång får redovisas som kostnad i stället för tillgång om anskaffningsvärdet understiger 0,5 prisbasbelopp, med tillägg för moms om företaget inte får dra av momsen.

Övriga ändringar

1.5 Tillämpning av detta råd: Punkten angav tidigare att företag fick tillämpa Bokföringsnämndens allmänna råd om vissa redovisningsfrågor med anledning av coronaviruset (BFNAR 2020:1). Den hänvisningen är nu borttagen, eftersom BFNAR 2020:1 har upphävts.

K2 ÅB avslutas med en omfattande exempelsamling. I den uppdaterade vägledningen omfattar exempeldelen 60 sidor, jämfört med 53 sidor före uppdateringen. Flera exempel har uppdaterats eller tillkommit.

Exemplen är ordnade efter kapitlen i vägledningen och de allmänna råden exemplen avser att illustrera. Använd dem gärna! De hjälper dig att öka förståelsen för regelverket.

Kommande ändringar av K2 Årsbokslut

K2 Årsbokslut (K2 ÅB) är i hög grad utformad med K2 Årsredovisning i mindre företag (K2 ÅR) som förebild.

K2 ÅR genomgår nu många förändringar i en allmän översyn som ska beslutas under våren 2025. Det nya regelverket ska tillämpas för räkenskapsår som börjar 1 januari 2026 och senare.

BFN avser att behålla kopplingen mellan K2 ÅR och K2 ÅB. När översynen av K2 ÅR har beslutats kommer BFN att skicka ut förslag till följdändringar av K2 ÅB på remiss.


Utbildningar

Jag håller utbildningar och webbinarier om ämnen som jag täcker här i bloggen. Dels för uppdragsgivare som är Ledande arrangörer av utbildningar, dels i egen regi. Kurserna genomförs både på distans och för deltagare på plats.

Föreläsningar | Webbinarier | YouTube | Företagsanpassat | Kontakt
Mina bokningar 2025 | 2024 | 2023

  • Kortfakta – Beloppsgränser, nyttiga länkar, beräkningar, översikter
  • Nätbutiken – Böcker, artiklar, nyhetsbrev, mina kursarrangörer
  • Externredovisning – Lärobok för högskolan (Norstedts Juridik 2021)
  • Fastigheter – 2 uppl. (Norstedts Juridik 2022)

Följ med i utvecklingen

Du har flera vägar att få information. Boka en Föreläsning med mig hos din organisation, prenumerera på mitt kostnadsfria Nyhetsbrev, kom med i mitt kontaktnät på LinkedIn, följ mig här på bloggen och på YouTube. Välkommen!


Metod: Från teori till praktik
Resultat: Nätbutiken
Information: Nyhetsbrev

BESÖK NÄTBUTIKEN OCH BLI INSPIRERAD

Vill du hålla dig uppdaterad?

Gör som över 1 700 andra ekonomiproffs – Ta emot mina korta nyheter och länkar om redovisning och beskattning direkt till din inkorg!

Nyhetsbrev