Bild på entré till Försäkringskassan illustrerar att ersättning för högs sjuklönekostnader upphör den 1 juli 2024.
Från 1 juli 2024 får företag med höga sjuklönekostnader inte längre någon kompensation från Försäkringskassan (Bild Försäkringskassan Pressmaterial)

Trots hård kritik från näringslivet gick regeringen vidare med att slopa ersättning till företag med högre sjuklönekostnader än normalt. Och riksdagen har beslutat enligt regeringens förslag, så den 1 juli 2024 ändras lagstiftningen.

Kritiken hade sin grund i oro över att människor med sjukdomshistorik skulle få svårare att få jobb, och att företagen skulle få svårare att anställa dem. Framför allt för små företag har stödet haft stor betydelse. Men nu är det ett faktum att ersättningarna upphör för sjuklöner den 1 juli 2024 och senare, efter att ha varit i bruk nästan 10 år.

Slopandet av ersättningen påverkar 3 lagar.

  • Ändras
    • Lagen om sjuklön (1991:1047)
    • Lagen om behandling av uppgifter i Skatteverkets beskattningsverksamhet (2001:181)
  • Upphävs
    • Lagen om kreditering på skattekonto av ersättning för sjuklönekostnader (2014:1475)

Rapportering av sjuklöner i AGI upphör

Reglerna om ersättning till företagen fortsätter att gälla för kostnader för sjuklöner som har redovisats i arbetsgivardeklarationer till och med perioden för juni 2024.

I arbetsgivardeklarationen (AGI) för juni 2024 rapporterar du eventuella sjuklöner för sista gången.

I AGI för juli 2024 och framåt rapporterar du inte längre sjuklöner. Skatteverket har uppdaterat sin vägledning om AGI med lagändringen.


Utbildningar

Jag håller utbildningar och webbinarier om ämnen som jag täcker här i bloggen. Dels för uppdragsgivare som är Ledande arrangörer av utbildningar, dels i egen regi. Kurserna genomförs både på distans och för deltagare på plats.

Föreläsningar | Webbinarier | YouTube | Företagsanpassat
Mina bokningar 2025 | 2024 | 2023

I många fall är genomgångarna företagsanpassade, något som efterfrågas allt mer. Då gör jag genomgången hos företaget och utifrån behoven i din organisation.


Följ med i utvecklingen

Du har flera vägar att få information. Boka en Föreläsning med mig hos din organisation, prenumerera på mitt kostnadsfria Nyhetsbrev, kom med i mitt kontaktnät på LinkedIn, följ mig här på bloggen och på YouTube. Välkommen!


Metod: Från teori till praktik
Resultat: Nätbutiken
Information: Nyhetsbrev!

BESÖK NÄTBUTIKEN OCH BLI INSPIRERAD

Vill du hålla dig uppdaterad?

Gör som långt över 1 500 andra ekonomiproffs – Ta emot mina korta nyheter och länkar om redovisning och beskattning direkt till din inkorg!

Nyhetsbrev