Läroboken Externredovisning
Externredovisning – Från teori till praktik, lärobok för högskolan (Bild: © Peter Berg, peter@hpberg.se)

Min lärobok Externredovisning har blivit talbok!

Jag fick ett mail om att Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) har gjort min lärobok tillgänglig som talbok. Skälet var att boken har blivit efterfrågad av personer med syn- eller läsnedsättning, som inte kan läsa tryckt text.

  1. Efter en sådan förfrågan ska MTM inom 14 dagar framställa boken i vad de kallar tillgängligt format, i det här fallet göra en talbok av den tryckta boken
  2. Organisationen Administration av litterära rättigheter i Sverige (ALIS) administrerar sedan talboksersättningar till svenska upphovspersoner

Jag hade inte hört talas om MTM tidigare, så jag kollade saken med mitt förlag Norstedts Juridik och med min organisation Läromedelsförfattarna. Bägge bekräftade att MTM och ALIS verkligen finns och att upplägget med talböcker är högst seriöst.

MTM har regeringens uppdrag att se till att personer med läsnedsättning får tillgång till böcker de behöver, på det sätt som passar dem.

Läromedelsförfattarna är till och med en av stiftarna av ALIS, så de försäkrade mig att jag kunde känna mig helt trygg.

En talbok är inte en ljudbok

ALIS framhåller att en talbok är inte samma sak som en ljudbok.

Talböcker produceras med stöd av 2 kap. 17 a § Lagen om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk (1960:729). Bestämmelsen är en inskränkning i upphovsrätten och säger att ett behörigt organ (MTM) får framställa talböcker till personer med syn- eller läsnedsättning, utan att fråga innehavaren av copyright (till exempel förlaget) om lov. Men MTM får i sin tur bara sprida talboken till personer med syn- eller läsnedsättning. Och MTM får inte sprida talboken i kommersiellt syfte.

Ljudböcker produceras av den som har eller förvärvar upphovsrätten till ett verk. Till skillnad från talböcker får ljudböcker spridas fritt och i kommersiellt syfte.

Min lärobok som talbok

Jag fick lära mig mycket av mailet jag berättade om i inledningen. Nu finns i alla fall min lärobok som talbok, något jag inte hade väntat mig. Fint att boken har blivit efterfrågad på det sättet.

MTMs hemsida Legimus listar tillgängliga talböcker, punktskriftsböcker och e-textböcker.

När jag förstod att detta var “på riktigt”, att min omfångsrika lärobok hade blivit en talbok, så inställde sig nästa fråga. Har någon suttit och läst in hela boken på 667 sidor? Och MTM har bara 14 dagar på sig när någon har framställt en berättigad begäran!

På Legimus sida om boken hittade jag svaret. Den är omvandlad till talbok genom talsyntes. MTM frågar förlaget efter en digital fil och sedan verkar processen kunna vara mer eller mindre automatisk. Spännande!

Så om jag når läsare med lässvårigheter med denna artikel så är tipset att du kan få tillgång till min lärobok som talbok, genom Legimus. Och du som känner någon redovisningsintresserad med lässvårigheter, framför gärna samma tips!


Utbildningar

Jag håller utbildningar och webbinarier om ämnen som jag täcker här i bloggen. Dels för uppdragsgivare som är Ledande arrangörer av utbildningar, dels i egen regi. Kurserna genomförs både på distans och för deltagare på plats.

Mina bokningar 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020

I många fall är genomgångarna företagsanpassade, något som efterfrågas allt mer. Då gör jag genomgången hos företaget och utifrån behoven i din organisation.


Följ med i utvecklingen

Du har flera vägar att få information. Boka en Föreläsning med mig hos din organisation, prenumerera på mitt kostnadsfria Nyhetsbrev, kom med i mitt kontaktnät på LinkedIn, följ mig här på bloggen och på YouTube. Välkommen!


Metod: Från teori till praktik
Resultat: Nätbutiken
Information: Nyhetsbrev!

BESÖK NÄTBUTIKEN OCH BLI INSPIRERAD

Vill du hålla dig uppdaterad?

Gör som över 1 000 andra ekonomiproffs – Ta emot mina korta nyheter och länkar om redovisning och beskattning direkt till din inkorg, varje månad!

Nyhetsbrev