Svensk Skattetidning 6-7/2016 Pågående arbeten

Swedish Tax Journal (Svensk Skattetidning) published my article on work in progress in edition 6-7 2016, which was issued on December 9 2016 (text in Swedish follows further below).

In the article I describe accounting and taxation of work in progress, with the focus on K3 (Swedish standard for larger companies) and RFR (Swedish standards for IFRS companies). I cover the accounting techniques for all three allowed methods, and each methods linkage to taxation.

  1. Current account, main rule (percentage of completion)
  2. Fixed price, main rule (percentage of completion)
  3. Fixed price, alternative rule (completion method)

Redovisning och beskattning av pågående arbeten

Svensk Skattetidning publicerade min artikel om pågående arbeten i utgåva 6-7/2016, som kom ut den 9 december 2016.

Tre metoder

Artikeln handlar om redovisning och beskattning av pågående arbeten, med fokus på K3 Årsredovisning och koncernredovisning för större företag från BFN och rekommendationer för IFRS-företag från Rådet för Finansiell Rapportering (RFR).

Redovisningstekniken och sambandet mellan redovisning och beskattning beskrivs för alla tre metoder som numera är tillåtna.

  1. Löpande räkning, huvudregeln (successiv vinstavräkning)
  2. Fast pris, huvudregeln (successiv vinstavräkning)
  3. Fast pris, alternativregeln (färdigställandemetoden)

Artikeln berör inte mindre företag, men här kan det vara värt att nämna att de minsta verksamheterna som upprättar förenklat årsbokslut enligt K1 enbart får använda alternativregeln för uppdrag på löpande räkning (fakturametoden), oavsett om uppdragen är på löpande räkning eller till fast pris. Fakturametoden innebär att inga värderingsposter förekommer i balansräkningen.

Mindre företag som tillämpar K2 har numera samma metoder att arbeta med som i K3 och RFR, sedan alternativregeln för uppdrag på löpande räkning upphävdes i K2 i juni 2016.

Innehållet

Artikeln innehåller avsnitt om redovisningsmetoder, tjänsteuppdrag och entreprenaduppdrag, årsredovisning och inkomstdeklaration, brutto eller netto, sambandet redovisning – beskattning m.m.

För uppdrag till fast pris hittar du särskilda avsnitt om hur upparbetad intäkt beräknas (huvudregeln), hur pålägg för indirekta kostnader beräknas och hur resultatet lyfts av fram till resultatavräkning (alternativregeln).

De tre typsituationerna fordran, skuld och förlust beskrivs för varje redovisningsmetod.

Hela artikeln

Här återges hela artikeln, med tillstånd av Svensk Skattetidning och Wolters Kluwer.

Uppdaterad K3 och ny K2

Efter artikelns publicering har Bokföringsnämnden kommit ut med en uppdaterad K3 på sin hemsida den 16 december 2016, samt en helt ny K2 den 14 december 2016, se inläggen Uppdaterad K3 från BFN är här och Nya K2 från BFN är här.

Nästan alla referenser till K3 i artikeln gäller oförändrat även den uppdaterade K3. Några skillnader finns dock.

  • Not 7
    • Kommentaren till 10.7 K3 har utökats om hur mindre företag kan lämna upplysning om bristande jämförbarhet vid byte av redovisningsprincip, om jämförelsetalen inte har räknats om
  • Not 13
    • Kommentaren till 4.3 K3 har fått ett nytt första stycke, som infogar den nya regeln från ÅRL att om en tillgång, avsättning eller skuld redovisas i fler än en post ska upplysning lämnas om förhållandet till andra poster
  • Not 34
    • 10.10 K3 om noter om ändrad uppskattning och bedömning har avgränsats till att bara gälla större företag, samtidigt som den gamla skrivningen om väsentliga ändringar har tagits bort eftersom väsentlighetsprincipen nu finns med bland de grundläggande redovisningsprinciperna

De få referenserna i artikeln till de bägge K2 för aktiebolag respektive ekonomiska föreningar ändras helt enkelt därför att de nu har ersatts av den sammanslagna nya K2 ÅR.

  • Not 1
    • De upphävda gamla punkterna 6.13 (aktiebolag) och 6.14 (ekonomiska föreningar) om pågående arbeten på löpande räkning enligt alternativregeln finns av naturliga skäl inte med i K2 ÅR, här återfinns bara hanteringen enligt huvudregeln (6.13-14 K2 ÅR)
  • Not 38
    • Den gamla punkten 6.18 K2 (båda) om förlust i uppdrag till fast pris enligt huvudregeln är nu numrerad 6.19 K2 ÅR
  • Not 45
    • De gamla punkterna 6.21-22 K2 (båda) upp uppdrag till fast pris enligt alternativregeln är nu numrerade 6.22-23 K2 ÅR, dessutom får numera pålägg för indirekta kostnader göras enligt 6.23 K2 ÅR genom hänvisning till 12.10 K2 ÅR som nu öppnar för denna möjlighet

Alla övriga referenser i artikeln gäller oförändrat.

Svensk Skattetidning

Svensk Skattetidning publiceras av Wolters Kluwer. Det är glädjande att få medverka i en tidning som de beskriver så här:

Svensk Skattetidning har särskilt fokus på det som händer inom näringslivet och finansvärlden. Den ger heltäckande analys och löpande bevakning av skatteområdet som du har oumbärlig nytta av i din yrkesvardag som skattejurist eller ekonom.

Kvalificerade författare belyser de aktuella skattefrågorna, även internationella, i ingående artiklar. Ändringar i lagstiftningen och de viktigaste rättsfallen från Regeringsrätten och Skatterättsnämnden följs upp och kommenteras. Skatteområdet inom EU bevakas regelbundet, liksom ny litteratur. Sist men inte minst: tidningen har en livlig avdelning för debatt och kommentarer.

Följ länken och prenumerera!


Föreläsningar och böcker

Wolters Kluwer Böcker Peter Berg Fastigheter Resultat- och inkomstplanering

“Performance and Income Planning” and “Real Estates”

Håll dig uppdaterad genom att gå på kurs och skaffa referenslitteratur. Jag håller föreläsningar om bl.a. pågående arbeten, årsredovisningslagen och Bokföringsnämndens K-regler, med alla förändringar som är på gång.

  1. Välj föreläsning (Publications & Lectures)
  2. Boka (Contact)

Och/eller beställ böckerna!


Comment and follow

Do you have opinions on this post?

You’re welcome to comment my blog,
and please feel free to sign up as follower

Bringing Theory to Practice
Publications & lectures

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.