Startsidan bas.se innehåller numera avdelningen Bulletinen, med öppna artiklar från tidskriften.
Artiklarna i Bulletinen publiceras numera öppet på bas.se(© BAS-kontogruppen, Bildmontage © Peter Berg, peter@hpberg.se)

Ett ställningstagande från Skatteverket (SKV) har orsakat flera frågor till mig under mina kurser de senaste månaderna. Budskapet från SKV var att om ett företag gör skattemässiga överavskrivningar flera år i rad så tappar företaget rätten till räkenskapsenliga avskrivningar. Det skapade oro.

Frågorna ledde till att jag skrev en artikel om ställningstagandet och om skillnaden mellan skattemässiga överavskrivningar kontra redovisade överavskrivningar. Bulletinen publicerade artikeln den 6 mars 2025.

  • Överavskrivningar – Ställningstagandet som förvirrade

Artikeln återges med medgivande från BAS-kontogruppen och Bulletinen. Tack för medgivandet!

Lägre redovisat värde än skattemässigt värde = Problem

Skattemässiga överavskrivningar: Jag kan lugna kursdeltagare och läsare med att SKV avser situationen när företaget gör högre avskrivningar i redovisningen än vad som är möjligt att dra av skattemässigt. Inte tvärtom.

Högre redovisat värde än skattemässigt värde = OK

Redovisade överavskrivningar: Att ett företag kan göra högre värdeminskningsavdrag skattemässigt än de redovisade avskrivningarna är vanligt. Men redovisade värden och skattemässiga värden måste stämma överens när vi tillämpar räkenskapsenliga avskrivningar, därav namnet. Den överensstämmelsen skapar vi genom att redovisa mellanskillnaden som överavskrivningar, under obeskattade reserver. Inget konstigt med det och så kan vi göra ett obegränsat antal år i rad.

Flera orsaker till problem

Skatteverket identifierar en rad orsaker till att rätten till räkenskapsenliga avskrivningar kan gå förlorad. Gemensamt är att olika händelser medför att redovisat och skattemässigt värde inte längre stämmer överens.

I en vägledning tar SKV upp hela 13 olika situationer (!).

En av situationerna är de upprepade för stora avskrivningarna i räkenskaperna som behandlas i ställningstagandet jag hänvisade till i början här ovan

En läsare av min artikel i Bulletinen frågade mig om ett näraliggande problem, fallet när överavskrivningar återförs med högre belopp än årets planenliga avskrivningar. Det kan också medföra att rätten till räkenskapsenliga avskrivningar går förlorad, vilket belystes i rättsfallet “Posten” från 2001 som fortfarande gäller.

När rätten till räkenskapsenliga avskrivningar går förlorad måste företaget övergå till restvärdeavskrivning, men misströsta inte. SKV beskriver även hur sådana företag senare kan ta sig tillbaka till räkenskapsenliga avskrivningar.


Utbildningar

Jag håller utbildningar och webbinarier om ämnen som jag täcker här i bloggen. Dels för uppdragsgivare som är Ledande arrangörer av utbildningar, dels i egen regi. Kurserna genomförs både på distans och för deltagare på plats.

Föreläsningar | Webbinarier | YouTube | Företagsanpassat | Kontakt
Mina bokningar 2025 | 2024 | 2023

  • Kortfakta – Beloppsgränser, nyttiga länkar, beräkningar, översikter
  • Nätbutiken – Böcker, artiklar, nyhetsbrev, mina kursarrangörer
  • Externredovisning – Lärobok för högskolan (Norstedts Juridik 2021)
  • Fastigheter – 2 uppl. (Norstedts Juridik 2022)

Följ med i utvecklingen

Du har flera vägar att få information. Boka en Föreläsning med mig hos din organisation, prenumerera på mitt kostnadsfria Nyhetsbrev, kom med i mitt kontaktnät på LinkedIn, följ mig här på bloggen och på YouTube. Välkommen!


Metod: Från teori till praktik
Resultat: Nätbutiken
Information: Nyhetsbrev

Besök Nätbutiken och bli inspirerad

Vill du hålla dig uppdaterad?

Gör som över 1 800 andra ekonomiproffs – Ta emot mina korta nyheter och länkar om redovisning och beskattning direkt till din inkorg!

Nyhetsbrev