Här är vad som gäller när företag ger julgåvor och bjuder på julbord 2024. Jag tar upp några vanliga frågor om reglerna som gäller i år. Alla belopp är per person.
- Julgåvor till personal
- Julgåvor till ideella organisationer
- Julgåvor till kunder
- Julfest för personal
- Julfest för kunder
Julgåvor till personal
En anställd eller uppdragstagare kan få en julgåva som skattefri förmån om marknadsvärdet är högst 550 kr inklusive moms. Den ingående momsen är avdragsgill för skattefria gåvor men inte för skattepliktiga gåvor. Skattefriheten förutsätter att julgåvorna ges till alla anställda eller en större grupp av anställda.
Beloppet är ett gränsvärde. Det innebär att så fort beloppet överskrids blir hela beloppet en skattepliktig förmån för den anställde. Företaget måste i så fall också betala arbetsgivaravgifter och dra preliminärskatt på förmånsvärdet. Momsen blir inte avdragsgill.
- Marknadsvärde 550 kr = Skattefritt
- Marknadsvärde 551 kr = Skattepliktig förmån för hela beloppet
Marknadsvärdet är vad det skulle ha kostat för mottagaren att köpa varan eller tjänsten, alltså inte kostnaden efter mängdrabatt etc. för företaget.
Julgåvan kan i princip vara vad som helst utom kontanter, eller något som kan jämföras med kontanter.
Skatteverket (SKV) anser att skattefria gåvor kan vara till exempel aktier, resor, restaurangbesök, vin, sprit eller presentkort, så länge det inte kan bytas mot pengar.
- SKV vägledning 2024-02-01 Gåvor till anställda
- SKV ställningstagande 1999-02-03 Avdragsrätt för ingående moms som avser kostnader av personalvårdskaraktär, dnr 851-99/100
- SKV allmänt råd 2023-12-22 Vissa förmåner för beskattningsåret 2024, SKV A 2023:19
Sommargåvor var tillfälligt skattefria under pandemin. Skattefriheten har upphört. Om företaget ger personalen sommargåvor är de skattepliktiga för mottagaren såsom för lön.
Andra skattefria gåvor till personal
Det finns ytterligare två möjligheter för företaget att ge gåvor skattefritt till anställda, utan koppling till julen. Liksom för julgåvorna är beloppsgränserna gränsbelopp. Skattefriheten förutsätter att julgåvorna ges till alla anställda eller en större grupp av anställda, även det villkoret är samma som för julgåvor.
- Jubileumsgåvor avser företagets jubileum, inte den anställdes. Skatteverket anser att företaget kan ge anställda och uppdragstagare jubileumsgåvor i 25-årsintervaller. När företaget firar 25 år, 50 år, 75 år, 100 år och så vidare. Marknadsvärdet får vara högst 1 650 kr inklusive moms.
- Minnesgåvor gäller varaktigt anställda eller uppdragstagare med varaktigt uppdrag. Med varaktighet menas sammanlagt 6 år som anställd eller uppdragstagare. Företaget kan ge en minnesgåva när en person uppnår en viss ålder, enligt Skatteverket jämna födelsedagar från 50 år och uppåt. Det kan också vara efter en längre anställning, minst 20 år, eller när anställningen eller uppdraget upphör. Företaget kan ge en skattefri minnesgåva högst 1 gång utöver när anställningen eller uppdraget upphör. Marknadsvärdet får vara högst 15 000 kr inklusive moms.
Julgåvor till ideella organisationer
Gåvor från företag till ideella organisationer är inte avdragsgilla.
Om den anställde kan påverka företagets val av gåvomottagare blir den anställde beskattad.
Om den anställde kan välja mellan julklapp eller att företaget ger en gåva till en organisation blir den anställde också beskattad.
Om företaget väljer att ge en gåva till en ideell organisation i stället för julklappar till de anställda, och den anställde inte kan påverka valet, blir den anställde inte beskattad.
- SKV vägledning 2024-02-01 Gåvor till anställda
Julgåvor till kunder
Julgåvor till kunder är inte avdragsgilla för företaget men det finns undantag.
Representationsgåvor är avdragsgilla upp till 300 kr exklusive moms.
Reklamgåvor är avdragsgilla för “enklare artiklar av förhållandevis lågt värde”. SKV anser att reklamgåvor är avdragsgilla upp till 300 kr exklusive moms.
- SKV vägledning 2024-02-01 Representation
Dyrbara gåvor är inte avdragsgilla. Dessutom kan de bli betraktade som mutor.
Julfest för personal
Företaget kan bjuda på personalfest högst två gånger per år med skattefrihet för de anställda.
Julbord kan vara en av årets två personalfester. Julbordet är då skattefritt för anställda, deras familjemedlemmar och för pensionerade tidigare anställda. Däremot är avdragsrätten för företaget begränsad.
“Med familjemedlem avses i detta avseende maka, make, sambo eller motsvarande. Även barn till någon av dessa och som ingår i denna förälders hushållsgemenskap omfattas av begreppet.”
SKV vägledningen Representation
Julbord räknas som intern representation. Kostnaden för mat och dryck är inte avdragsgill, men företaget kan dra av moms på upp till 300 kr i underlag.
Ett undantag är enklare förtäring, som är avdragsgillt upp till 60 kr exklusive moms, här med avdragsgill moms eftersom underlaget ligger inom ramen på 300 kr. Kostar det mer än 60 kr exklusive moms så är det inte enklare förtäring och då blir inget avdragsgillt.
Företaget kan dra av upp till 180 kr exklusive moms per person för kringkostnader för julfesten, till exempel hyra, musik och föreställning. Moms på kringkostnader är avdragsgill upp till 45 kr per person, motsvarande ett underlag på 180 kr x 25 %.
- SKV vägledning 2024-02-01 Representation
- SKV beräkningshjälp Representation
Julfest för kunder
Julbord etc. för kunder kräver att kriterierna för representation är uppfyllda, alltså affärsförhandling eller kundmöte. Då får företaget dra av moms upp till ett underlag på 300 kr, men kostnaden för mat och dryck är inte avdragsgill. Saknas sambandet med affärsförhandling eller kundmöte blir ingen moms avdragsgill.
Även här har vi undantaget enklare förtäring, som är avdragsgillt upp till 60 kr exklusive moms. Kostar det mer så är det inte enklare förtäring och inget blir avdragsgillt.
För kringkostnader gäller samma regler som jag har beskrivit ovan om julfest för anställda.
Utbildningar
Jag håller utbildningar och webbinarier om ämnen som jag täcker här i bloggen. Dels för uppdragsgivare som är Ledande arrangörer av utbildningar, dels i egen regi. Kurserna genomförs både på distans och för deltagare på plats.
Föreläsningar | Webbinarier | YouTube | Företagsanpassat | Kontakt
Mina bokningar 2025 | 2024 | 2023
- Kortfakta – Beloppsgränser, nyttiga länkar, beräkningar, översikter
- Nätbutiken – Böcker, artiklar, nyhetsbrev, mina kursarrangörer
- Externredovisning – Lärobok för högskolan (Norstedts Juridik 2021)
- Fastigheter – 2 uppl. (Norstedts Juridik 2022)
Följ med i utvecklingen
Du har flera vägar att få information. Boka en Föreläsning med mig hos din organisation, prenumerera på mitt kostnadsfria Nyhetsbrev, kom med i mitt kontaktnät på LinkedIn, följ mig här på bloggen och på YouTube. Välkommen!
Metod: Från teori till praktik
BESÖK NÄTBUTIKEN OCH BLI INSPIRERAD
Resultat: Nätbutiken
Information: Nyhetsbrev
Vill du hålla dig uppdaterad?
Gör som över 1 600 andra ekonomiproffs – Ta emot mina korta nyheter och länkar om redovisning och beskattning direkt till din inkorg!