Titelsidan till remissen 17 mars 2025 av K2 Årsredovisning i mindre företag.
BFN har remitterat förslag till reglering av väsentlighetsprincipen i K2 ÅR (Bild Peter Berg, peter@hpberg.se, © BFN)

Bokföringsnämnden (BFN) har remitterat ett förslag till reglering av väsentlighetsprincipen i K2 Årsredovisning i mindre företag (BFNAR 2016:10), K2 ÅR, med sista svarsdag 14 april 2025 kl. 09.00.

Bakgrund

BFN har sedan år 2016 fått synpunkter om att förenklingsreglerna i K2 ÅR kan strida mot väsentlighetsprincipen i årsredovisningslagen (2 kap. 3 a § ÅRL). En tillämpning av förenklingsreglerna skulle i undantagsfall kunna leda till att en årsredovisning innehåller väsentliga fel i förhållande till reglerna i ÅRL.

När BFN den 17 februari 2023 beslutade om en remiss av K2 ÅR, i samband med en total översyn av regelverket, ingick därför kompletteringar av kommentarerna till flera av förenklingsreglerna. Enligt kommentarerna skulle ett företag behöva göra två bedömningar vid upprättandet av en årsredovisning enligt K2 ÅR.

  1. Är tillämpningen av en enskild förenklingsregel förenlig med väsentlighetsprincipen?
  2. Är den sammanlagda effekten av de tillämpade förenklingsreglerna förenliga med väsentlighetsprincipen?

Flera remissinstanser ansåg dock att dessa förslag komplicerade tillämpningen av förenklingsreglerna. BFN har därför sett över förslaget från 17 februari 2023 och beslutade den 19 februari 2025 om denna nya remiss. Utgångspunkten för BFN är att reglerna i K2 ÅR ska vara så enkla som möjligt utifrån dels reglernas syfte och dels vad som är förenligt med ÅRL.

BFN anser att risken för att redovisningen ger en felaktig bild av företaget motverkas av att tillämpningsområdet för K2 ÅR begränsas till att gälla för mindre företag med enklare förhållanden.

Min kommentar: Ett led i denna begränsning är förslagen 2023 till ändringar av vilka företag som ska få tillämpa K2 ÅR, respektive vilka mindre företag som i stället ska tillämpa K3.

Vad är väsentlighet?

En post är väsentlig om en eventuell felaktighet i värderingen kan påverka en användares beslut. Det gäller också om flera poster tillsammans innehåller felaktigheter eller outredda osäkerheter som kan påverka en användares beslut, till exempel om en leverantör ska bevilja företaget kredit eller inte.

Det nya förslaget

Den centrala frågan är vilka regler i K2 ÅR som är avvikelser från grundläggande redovisningsprinciper, och som riskerar att medföra väsentliga följder för en användares beslut (2 kap. 4 § ÅRL).

BFN bedömer att förenklingsreglerna i K2 ÅR oftast handlar om hur en värderingsregel enligt ÅRL får eller ska tillämpas enligt god redovisningssed. I dessa fall är förenklingsreglerna inte några avvikelser från ÅRL.

Utgångspunkten är att tillämpning av förenklingsregler i K2 ÅR är förenligt med väsentlighetsprincipen. Det illustreras i den nya punkten 2.1A med att “En årsredovisning som är upprättad enligt detta allmänna råd innehåller inte några avvikelser som går utöver vad som är tillåtet …” enligt 2 kap. 3 a § ÅRL.

BFN har ringat in 4 förenklingsregler som ligger i riskzonen för att i undantagsfall kunna orsaka en väsentligt felaktig bild av företaget.

  1. 2.4 Inkomster och utgifter under 5 000 kr styck behöver inte periodiseras
  2. 2.4A Förskott under 5 000 kr får redovisas som intäkt eller kostnad trots att intäkten eller kostnaden inte hör till året (ny punkt i BFNs förslag 2023)
    • BFNs förslag 2025: Ny punkt 2.4B säger att 2.4, 2.4A och 7.9 inte får tillämpas om det medför väsentlig påverkan på företagets intäkter, kostnader eller ställning, enskilt eller tillsammans
  3. 7.9 Återkommande utgifter (som inte är personalutgifter) behöver inte periodiseras
    • BFNs förslag 2025: Nytt näst sista stycke säger att om 7.9 tillämpas på en eller flera stora utgifter kan det medföra en väsentlig påverkan på företagets kostnader eller ställning första året som punkten tillämpas, samt hänvisar till 2.4B som säger att då får inte 7.9 tillämpas
  4. 10.28 Förbättringar på annans fastighet får skrivas av med skattemässiga schabloner (10 år för täckdiken, 20 år för övriga förbättringar)
    • BFNs förslag 2025: Skattemässiga schabloner får inte tillämpas om de innebär en nyttjandeperiod som skiljer sig väsentligt från den tid företaget avser att använda tillgången, återstående hyrestid kan till exempel vara kortare

Vad händer nu?

Vi kan se fram emot att ändringarna arbetas in i besluten som BFN ska fatta till sommaren om den totala översynen av både K2 ÅR och K3. Hur ändringarna slutligen kommer att se ut kan påverkas av remissutfallet.

Tiden från publiceringen av remissen (17 mars 2025) till sista svarsdagen (14 april 2025) är förhållandevis kort, men beror förhoppningsvis på att BFN avser att hålla tidplanen för beslut om K-regelverken för årsredovisningar.


Utbildningar

Jag håller utbildningar och webbinarier om ämnen som jag täcker här i bloggen. Dels för uppdragsgivare som är Ledande arrangörer av utbildningar, dels i egen regi. Kurserna genomförs både på distans och för deltagare på plats.

Föreläsningar | Webbinarier | YouTube | Företagsanpassat | Kontakt
Mina bokningar 2025 | 2024 | 2023

  • Kortfakta – Beloppsgränser, nyttiga länkar, beräkningar, översikter
  • Nätbutiken – Böcker, artiklar, nyhetsbrev, mina kursarrangörer
  • Externredovisning – Lärobok för högskolan (Norstedts Juridik 2021)
  • Fastigheter – 2 uppl. (Norstedts Juridik 2022)

Följ med i utvecklingen

Du har flera vägar att få information. Boka en Föreläsning med mig hos din organisation, prenumerera på mitt kostnadsfria Nyhetsbrev, kom med i mitt kontaktnät på LinkedIn, följ mig här på bloggen och på YouTube. Välkommen!


Metod: Från teori till praktik
Resultat: Nätbutiken
Information: Nyhetsbrev

Besök Nätbutiken och bli inspirerad

Vill du hålla dig uppdaterad?

Gör som över 1 800 andra ekonomiproffs – Ta emot mina korta nyheter och länkar om redovisning och beskattning direkt till din inkorg!

Nyhetsbrev