Två grafer visar att kartan över närstående kan bli betydligt enklare om utredningens förslag leder till lagstiftning.
Kartan över närstående i fåmansföretag blir betydligt enklare om utredningens förslag leder till lagstiftning (Bilder SOU 2024:36, montage © Peter Berg, peter@hpberg.se)

Kommittén om förenklad beskattning av ägare till fåmansföretag har lämnat sitt betänkande Förenkla och förbättra!. Stora delar av innehållet har välkomnats av näringslivet, som framfört förhoppningar om att förslagen ska leda till lagstiftning. Jag håller med.

Betänkandet är ute på remiss fram till 18 oktober 2024. Remissinstanserna har mycket att ta itu med. Betänkandet omfattar 797 sidor och behandlar många och komplicerade regler.

Förslagen i betänkandet är tänkta att börja gälla den 1 januari 2026, och tillämpas för inkomstår som börjar 1 januari 2026 och senare (se mer i avsnittet Betänkandet nedan).

Här hittar du utförligare beskrivningar av dagens skatteregler för utdelningar och kapitalvinster hos andelsägare i fåmansföretag.

Denna artikel innehåller följande avsnitt. Numren i rubrikerna hänvisar till kapitel i betänkandet.

Bakgrund

De särskilda skattereglerna för ägare i fåmansföretag infördes genom skattereformen 1990/91, genom spärrar i 3 § 12 mom. lagen om statlig inkomstskatt (1947:576), därav begreppet 3:12-regler.

Spärrarna syftade till att förhindra omvandling av inkomster, från högre beskattade förvärvsinkomster till lägre beskattade kapitalinkomster. 

1999 överfördes spärrarna till 57 kap. i den då nya inkomstskattelagen (1999:1229), IL. Begreppet 3:12-regler borde alltså ha försvunnit för 25 år sedan!

Spärrarna i 57 kap. IL reglerar fördelning av utdelning och kapitalvinst på andelar i fåmansföretag mellan å ena sidan inkomst av kapital, å andra sidan inkomst av tjänst.

Reglerna har ändrats många gånger, bara i IL 8 gånger, och vuxit i komplexitet. De berör många, ca 540 000 personer som är ägare eller delägare i ca 400 000 fåmansföretag med 1,6 miljoner anställda.

Utredningen

Kommittén om förenklad beskattning av ägare till fåmansföretag tillsattes genom direktiv 25 maj 2022 (dir. 2022:44), men har sedan fått uppdraget både inskränkt och utökat genom två tilläggsdirektiv 26 januari 2023 (dir. 2023:10) och 7 september 2023 (dir. 2023:10).

Utredningstiden förlängdes därför, först från 30 november 2023 till 29 mars 2024 och sedan till 31 maj 2024. Det höll nästan, betänkandet kom den 3 juni 2024 och möttes av stort intresse från näringslivet och media.

Betänkandet och ikraftträdandet

Uppdraget var omfattande och det blev också betänkandet, som omfattar hela 797 sidor.

Utredningen föreslår ändringar i 2 lagar, IL och skatteförfarandelagen (2011:1244), SFL. Den största förändringen lagtekniskt är att hela 57 kap. slopas för att ersättas av ett helt nyskrivet 57 kap. IL.

Lagändringarna ska börja gälla 1 januari 2026 och tillämpas för beskattningsår (inkomstår) som börjar 1 januari 2026 och senare, med två undantag.

  1. Kvalificerade andelar förblir kvalificerade även 2026
  2. Indexregeln och kapitalunderlagsregeln ska upphävas först 1 januari 2029

Jag koncentrerar min genomgång till vad jag bedömer som mest allmänintressant, därför hoppar jag över en del kapitel. Men här ser du hela innehållet i betänkandet.

1. Författningsförslag
2. Uppdraget och dess genomförande

Bakgrund och analys

3. Allmänna utgångspunkter
4. Nuvarande reglering
5. Skattereglernas effekt på företagande och entreprenörskap
6. Statistik över fåmansföretag och deras ägare
7. Statistik över gränsbelopp, utdelning och kapitalvinst
8. Uppföljning av 2014 års regeländringar

Beräkningsregler

9. Möjliga utformningar av beräkningsreglerna
10. Enklare regler för beräkning av gränsbeloppet
11. Gemensamt takbelopp för tjänstebeskattning av utdelning och kapitalvinst
12. Indexregeln och kapitalunderlagsregeln avskaffas
13. Beräkning av lönebaserat utrymme vid andelsbyten
14. Utdelning och kapitalvinst på andelar från andelsbyten och partiella fissioner
15. Utdelning och kapitalvinst på andelar från personaloptioner

Kvalifikationsregler

16. Snävare närståendebegrepp för fåmansföretagsreglerna
17. Karensregler och övriga tidsgränser
18. Utomståenderegeln
19. Bestämmelsen om samma eller likartad verksamhet
20. Ägarskiften av fåmansföretag

Övriga frågor

21. Uppgiftsskyldighet och andra förfarandefrågor

22. Enskilda näringsidkare och fysiska personer som är delägare i handelsbolag

Ikraftträdande

23. Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser

Konsekvenser

24. Konsekvenser av utredningens förslag

Författningskommentar

25. Författningskommentar

Avslutande del

• Särskilt yttrande
• Källförteckning

Bilagor

1-3. Kommittédirektiv
4. Beskattat eget kapital som grund för beräkning av gränsbelopp
5. Beskrivning av statistikkällor och bearbetning av data
6. Paragrafnyckel (57 kap. IL)

Förenkla och förbättra! (SOU 2024:36)

10. Enklare regler för beräkning av gränsbeloppet

Dagens förenklingsregel och huvudregel slås ihop till en gemensam regel.

Schablonbeloppet 2,75 inkomstbasbelopp (IBB) i förenklingsregeln ersätts av ett grundbelopp på 4 IBB i den nya regeln. Det är IBB året före inkomståret som ska användas i detta sammanhang. 2024 motsvarar 2,75 IBB från 2023 ett schablonbelopp på 204 325 kr. 2024 skulle 4 IBB från 2023 motsvara ett grundbelopp på 297 200 kr.

I dag får andelsägare med innehav i flera företag bara använda förenklingsregeln i ett företag. Med den nya regeln ska grundbeloppet beräknas i varje företag som andelsägaren har andelar i, men tillsammans får det högst bli 4 IBB.

En bärande tanke i utredningen är att ta bort alla valmöjligheter, för att uppnå förenklingar och möjliggöra automatisk beräkning av gränsbeloppet hos Skatteverket (SKV). Det förutsätter att fåmansföretaget lämnar kontrolluppgift och att andelsägaren lämnar K10 varje år. Se avsnitt 21 Uppgiftsskyldighet under 18-24. Övriga frågor.

Löneregeln får en ny utformning. Kapitalandelskravet (4 %) slopas. Löneuttagskravet slopas. Ett löneavdrag från löneunderlaget på 8 IBB införs, som ska motsvara ett schablonavdrag för egen lön. 2024 skulle 8 IBB från 2023 motsvara ett löneavdrag på 594 400 kr.

Lönebaserat utrymme får liksom i dag uppgå till högst 50 gånger egen eller närståendes lön. Det innebär i praktiken att andelsägaren behöver ta ut en viss egen lön, annars blir det inget lönebaserat utrymme. Bidragsspärren finns kvar, ersättningar som täcks av statliga bidrag ska inte räknas med. En finansieringsspärr införs för koncerner, ersättningar till anställda i dotterföretag får inte räknas med om verksamheten i dotterföretaget finansieras genom aktieägartillskott eller liknande (det finns ytterligare detaljregler om finanseringsspärren). Den särskilda skattemässiga definitionen av dotterföretag i 57 kap. IL slopas för att ersättas av de allmänna civilrättsliga definitionerna enligt 2 kap. IL.

Uppräkningen av sparat gränsbelopp med statslåneräntan (SLR) plus tillägg slopas. Uppräkningen av omkostnadsbeloppet med SLR plus tillägg slopas för låga omkostnadsbelopp (100 000 kr och lägre).

Utredningen har upprättat 4 räkneexempel för tillämpning av dagens regler och förslagen i betänkandet. Samtliga exempel förutsätter ett sparat gränsbelopp på 100 tkr och ett omkostnadsbelopp på 50 tkr.

  • Exempel 1: Ingen anställd utöver ägaren
    • Ungefär samma utfall enligt dagens huvudregel och enligt förslaget
    • Om vi tar bort det sparade gränsbeloppet blir utfallet dock betydligt bättre enligt förslaget än enligt dagens regler
  • Exempel 2: Flera anställda utöver ägaren
    • Ungefär samma utfall enligt dagens huvudregel och enligt förslaget
    • Betänkandet innehåller dock ett räknefel som felaktigt gör dagens huvudregel mer förmånlig än enligt förslaget
  • Exempel 3: Flera anställda, flera ägare (3 stycken)
    • Dagens regler är något bättre för två av ägarna
    • De nya reglerna ger högre gränsbelopp för den minsta ägaren (3 %), som inte uppfyller kapitalandelskravet enligt dagens regler
  • Exempel 4: Partnerbolag (100 ägare med 1 % vardera, 2 000 anställda)
    • De nya reglerna ger betydligt högre gränsbelopp än dagens regler, eftersom kapitalandelskravet är borttaget i förslaget

11. Gemensamt takbelopp

Mottagen utdelning som överstiger gränsbeloppet beskattas som inkomst av tjänst, men med begränsningen högst 90 IBB. Det motsvarar 6 858 000 kr 2024. Takbeloppet gäller för utdelning mottagen under inkomståret, inklusive utdelning till närstående från samma företag. Utdelning som överstiger takbeloppet beskattas som inkomst av kapital med 30 %.

Kapitalvinst som överstiger gränsbeloppet beskattas som inkomst av tjänst, men med begränsningen högst 100 IBB. Det motsvarar 7 620 000 kr 2024. Takbeloppet gäller för kapitalvinst under avyttringsåret och de 5 föregående inkomståren, inklusive närståendes kapitalvinster från samma företag. Kapitalvinst som överstiger takbeloppet beskattas som inkomst av kapital med 30 %.

Utredningen föreslår att takbeloppen slås ihop till ett gemensamt takbelopp, som ska gälla både mottagna utdelningar och kapitalvinster. Takbeloppet ska vara högst 90 IBB och gälla mottagen utdelning och kapitalvinst under inkomståret/avyttringsåret och de 2 föregående inkomståren. Fortfarande inklusive utdelningar och kapitalvinster hos närstående från samma företag.

12. Omkostnadsbeloppet

Indexregeln (57 kap. 25 § IL) är en övergångsregel för aktier anskaffade före 1990. Den innebär att omkostnadsbeloppet (anskaffningsvärdet) får räknas upp med prisutvecklingen. Syftet var att förhindra att inflationsvinster på aktierna skulle beskattas som inkomst av tjänst.

Kapitalunderlagsregeln (57 kap. 26 § IL) är en annan övergångsregel för aktier anskaffade före 1992. Den innebär att omkostnadsbeloppet får räknas om till ett justerat kapitalunderlag, med skattemässiga värden på tillgångar och skulder. Kapitalunderlagsregeln får inte kombineras med indexregeln.

Utredningen föreslår nu att både indexregeln och kapitalunderlagsregeln slopas den 1 januari 2026. De får dock tillämpas i ytterligare 3 år, 2026-2028, för att ge berörda andelsägare tid för anpassning.

Skälet är att bägge reglerna har karaktären av övergångsregler, men det är nu närmare 35 år sedan de infördes. Att slopa reglerna förenklar regelverket om kvalificerade andelar.

16. Närståendebegreppet

Det allmänna närståendebegreppet som används i olika sammanhang definieras i 2 kap. 22 § IL. Den vänstra grafen i bilden som inleder denna artikel visar detta allmänna närståendebegrepp.

Utredningen föreslår ett snävare närståendebegrepp vid tillämpning av fåmansföretagsreglerna i 57 kap. IL. Syskon, syskons make och barn ska inte vara närstående just beträffande fåmansföretagarbeskattningen. Den högra grafen i bilden som inleder denna artikel visar detta snävare närståendebegrepp.

Närståendereglerna medför att en andelsägare behöver ha koll på inte bara sitt eget innehav utan även de närståendes innehav, utdelningar och kapitalvinster. Utredningen framför dock att det inte är självklart att en andelsägare har gemensamma ekonomiska intressen med syskon, syskons make och barn. Därför föreslår utredningen att de undantas från närståendebegreppet, för att förenkla tillämpningen av fåmansföretagsreglerna.

17. Karensregler och övriga tidsgränser

Tidsgränser i 57 kap. IL ska motverka att andelsägare för sig in i och ut ur fåmansföretagsreglerna. Utredningen identifierar 6 områden i regelverket med tidsgränser och föreslår att tidsgränser på 5 år ändras till 4 år. Syftet är att förenkla förändringar men fortfarande motverka missbruk av reglerna.

1. Den utvidgade fåmansföretagsdefinitionen (57 kap. 3 § andra stycket 1 IL).

Flera delägare ska anses som en delägare om de själva, eller genom någon närstående, är eller har varit verksamma i betydande omfattning under inkomståret eller något av de 5 föregående inkomståren.

Utredningens förslag: Under inkomståret eller något av de 4 föregående inkomståren.

2. Utomståenderegeln (57 kap. 5 § IL).

Om utomstående äger del i företaget i betydande omfattning, och har rätt till utdelning, under inkomståret eller något av de 5 föregående inkomståren, så ska den skattskyldiges andel anses vara okvalificerad (kvalificerad bara om det finns särskilda skäl).

Utredningens förslag: Under inkomståret eller något av de 4 föregående inkomståren. Betydande omfattning enligt praxis ska dessutom definieras direkt i lagtexten som minst 30 % av andelarna.

3. Skatteberäkning inom familjen (57 kap. 36 § IL).

Om andelsägarens make har varit verksam i fåmansföretaget i betydande omfattning, under inkomståret eller något av de 5 föregående inkomståren, så ska tjänstebeskattad del av utdelning beskattas hos den som har högsta förvärvsinkomsten. Regeln gäller även barn under 18 år.

Utredningens förslag: Under inkomståret eller något av de 4 föregående inkomståren.

4. Ägarskiften mellan närstående (57 kap. 4 a § IL).

Undantag från regeln om samma eller likartad verksamhet för andelsägare som under inkomståret och minst 5 av de 7 senast föregående inkomståren före överlåtelsen.

Utredningens förslag: Ingen förändring. Regeln har ett annat syfte än de övriga reglerna med tidsgränser.

5. Kvalificerade andelar blir okvalificerade (57 kap. 4 § IL).

En kvalificerad andel förblir kvalificerad under inkomståret och de 5 kommande inkomståren efter att andelsägaren eller närstående har upphört att vara verksam i betydande omfattning.

Utredningens förslag: Under inkomståret och de 4 kommande inkomståren.

6. Företag som upphör att vara fåmansföretag (57 kap. 6 § IL).

Om ett företag upphör att vara ett fåmansföretag ska en andel anses vara kvalificerad under inkomståret och de 5 kommande inkomståren.

Utredningens förslag: Under inkomståret och de 4 kommande inkomståren.

I vissa situationer kan det uppstå en dubbel karenstid på i dagsläget 2 x 5 år. Exempel:

  • Karenstid kvalificerade andelar: En delägare eller närstående upphör att vara verksam i betydande omfattning, andelen upphör då att vara kvalificerad efter 5 kommande inkomstår efter inkomståret för förändringen
  • Karenstid utomståenderegeln: När andelen upphört att vara kvalificerad dröjer det ytterligare 5 kommande inkomstår innan utomståenderegeln kan göra den kvarvarande andelsägarens innehav okvalificerat

Utredningen föreslår ingen ändring beträffande förekomsten av dubbla karenstider i sig, men påpekar att de förkortade tidsgränserna även förkortar en dubbel karenstid från 2 x 5 år till 2 x 4 år.

18-24. Övriga frågor

De sista avsnitten i betänkandet handlar i all korthet om följande.

Avsnitt 18 Utomståenderegeln. I praxis har kravet på utomstående ägande tolkats som 30 % av andelarna. Den gränsen föreslås nu bli införd i själva lagtexten. Inga andra ändringar av utomståenderegeln föreslås.

Avsnitt 19 Samma eller likartad verksamhet. Utredningen anser att bestämmelsen inte bör ändras.

Avsnitt 20 Ägarskiften av fåmansföretag. Utredningen anser att bestämmelserna inte bör ändras.

Avsnitt 21 Uppgiftsskyldighet. Fåmansföretag ska varje år lämna kontrolluppgift för fysiska personer och dödsbon om antal andelar och andel av totalt antal andelar vid kalenderårets ingång och förändringar under året.

Innehavare av kvalificerade andelar ska lämna K10 varje år, även för år utan utdelning eller kapitalvinst.

Avsnitt 22 Näringsidkare. Fysiska personer med enskild näringsverksamhet eller handelsbolag bör få sina skatteregler anpassade efter ändringar av fåmansföretagarbeskattningen i aktiebolag, för att behålla den skattemässiga neutraliteten.

Avsnitt 23 Ikraftträdande. Se det inledande avsnittet Betänkandet och ikraftträdandet.

Avsnitt 24 Konsekvenser. Förslagen beräknas få en offentligfinansiell kostnad på 1,1 miljarder kr under ikraftträdandeåret 2026 och därefter en varaktig effekt på 420 miljoner kr per år.

Utredningens förslag till finansiering är att höja skatten på alkohol och tobak.

Särskilt yttrande. Experterna i utredningen Richard Hellenius, Patrick Krassén, Martin Mörman och Catrin Åkerlund framför att förslagen i betänkandet som helhet är mycket välkomna. De hade dock velat se fler förslag och åtgärder på två områden, något de utvecklar i det särskilda yttrandet.

  • Kvalifikationsreglerna: Utomståenderegeln och bestämmelsen om samma eller likartad verksamhet behöver fler åtgärder.
  • Tillgång till kapital: Inga direkta förslag lämnas av utredningen, åtgärder behövs.

Paragrafnyckel: Utredningen föreslår att dagens 57 kap. IL (36 paragrafer) slopas och att ett helt nyskrivet 57 kap. IL införs i stället (43 paragrafer). Paragrafnyckeln hjälper oss att hitta mellan dagens lagstiftning och förslaget till ny lagstiftning.

Kurs för Eduhouse

Den 8 oktober 2024 producerar Eduhouse kursen Förenklad beskattning av ägare till fåmansaktiebolag (3:12-reglerna) med mig. Håll utkik efter publiceringen av kursen på deras hemsida.

Välkommen att anmäla dig och bli fullt uppdaterad. Påbörja en provperiod hos Eduhouse om du inte redan har abonnemang!

  • Eduhouse – Allmänt om mina uppdrag för dem
  • Eduhouse 2024 – Mina kurser nästa år för Eduhouse

Utbildningar

Jag håller utbildningar och webbinarier om ämnen som jag täcker här i bloggen. Dels för uppdragsgivare som är Ledande arrangörer av utbildningar, dels i egen regi. Kurserna genomförs både på distans och för deltagare på plats.

Föreläsningar | Webbinarier | YouTube | Företagsanpassat
Mina bokningar 2025 | 2024 | 2023

  • Kortfakta – Beloppsgränser, nyttiga länkar, beräkningar, översikter
  • Nätbutiken – Böcker, artiklar, nyhetsbrev, mina kursarrangörer
  • Externredovisning – Lärobok för högskolan (Norstedts Juridik 2021)
  • Fastigheter – 2 uppl. (Norstedts Juridik 2022)

I många fall är genomgångarna företagsanpassade, något som efterfrågas allt mer. Då gör jag genomgången hos företaget och utifrån behoven i din organisation.


Följ med i utvecklingen

Du har flera vägar att få information. Boka en Föreläsning med mig hos din organisation, prenumerera på mitt kostnadsfria Nyhetsbrev, kom med i mitt kontaktnät på LinkedIn, följ mig här på bloggen och på YouTube. Välkommen!


Metod: Från teori till praktik
Resultat: Nätbutiken
Information: Nyhetsbrev

BESÖK NÄTBUTIKEN OCH BLI INSPIRERAD

Vill du hålla dig uppdaterad?

Gör som över 1 500 andra ekonomiproffs – Ta emot mina korta nyheter och länkar om redovisning och beskattning direkt till din inkorg!

Nyhetsbrev