Jag har blivit intervjuad av Emma Sellbrink för tidningen Fotterapeuten om rättsläget efter en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD) om blandad verksamhet.
Bakgrund
Den 16 oktober 2023 kom domen i HFD som utmynnade i att företag har rätt att använda en omsättningsbaserad beräkningsmetod för att bestämma andelen avdragsgill moms för gemensamma kostnader i blandad verksamhet. Skatteverket (SKV) försökte driva igenom andra beräkningsmetoder i detta och andra fall, men företaget stod på sig om att EU-direktivet om moms har direkt effekt i nationell lagstiftning.
EU-direktivet säger att ett företag har rätt att fördela momsen i förhållande till hur omsättningen fördelar sig mellan momspliktig omsättning och försäljning utan moms. Den huvudregeln framgår inte klart och tydligt i svensk momslag, vilket SKV tolkade som att andra beräkningsmetoder kunde tvingas igenom om de gav en rättvisare ekonomisk bild. Men SKV förlorade målet och företaget, som ville tillämpa omsättningsbaserad fördelning, vann.
- Dom i mål om mervärdesskatt, HFD 2023-10-16 mål nr 7254–7255-22
Domen kom att kallas Volkswagen-målet och har redan haft betydelse i flera fall i kammarrätterna.
Fotvård – En blandad verksamhet
Medicinskt betingad fotvård är sjukvård och därför momsfri (undantagen från momsplikt). Det rör sig om fotvård på grund av en fotåkomma, eller för personer med rörelsesvårigheter som förhindrar att de utför sin fotvård själva.
Däremot är fotvård som skönhetsvård, eller för det allmänna välbefinnandet, inte medicinskt och därför belagd med full moms 25 %.
I en blandad verksamhet har vi tre situationer.
- Ingående moms på utgifter i momsfri verksamhet är inte avdragsgill utan ökar kostnaden
- Ingående moms på utgifter i momspliktig verksamhet är avdragsgill från den utgående momsen
- Ingående moms på utgifter gemensamma för både den momsfria och den momspliktiga är bara avdragsgilla från utgående moms till en del
Gemensamma utgifter (situation 3) kan till exempel vara en faktura från redovisningskonsulten, som är belagd med full moms. Redovisningen gäller hela verksamheten, både den momsfria och momspliktiga delen.
Här är vi många som vill utgå från fördelningen av omsättningen mellan situation 1 och 2 för att fördela momsen. Om de momsfria intäkterna utgör 40 % och de momspliktiga intäkterna 60 % av den totala försäljningen så ligger det nära till hands att yrka avdrag med 60 % av den ingående momsen från utgående moms. Det är en omsättningsbaserad fördelning.
Beräkningsmetod för fördelning av moms i blandad verksamhet
Artikeln i tidningen Fotterapeuten
Tidningen Fotterapeuten ges ut som medlemstidning av Sveriges Fotterapeuter i samarbete med Media Partner Produktion i Vimmerby.
Jag har fått medgivande att publicera artikeln och Media Partner har tillhandahållit ett utdrag ur tidskriften.
- Dom öppnar för enklare momsavdrag, Fotterapeuten nr 1/2024 (PDF-fil)
Tack för medgivandet och den fina hjälpen!
Utbildningar
Jag håller utbildningar och webbinarier om ämnen som jag täcker här i bloggen. Dels för uppdragsgivare som är Ledande arrangörer av utbildningar, dels i egen regi. Kurserna genomförs både på distans och för deltagare på plats.
Föreläsningar | Webbinarier | YouTube | Företagsanpassat
Mina bokningar 2025 | 2024 | 2023
- Nätbutiken
- Externredovisning – Lärobok för högskolan (Norstedts Juridik 2021)
- Fastigheter – 2 uppl. (Norstedts Juridik 2022)
I många fall är genomgångarna företagsanpassade, något som efterfrågas allt mer. Då gör jag genomgången hos företaget och utifrån behoven i din organisation.
Följ med i utvecklingen
Du har flera vägar att få information. Boka en Föreläsning med mig hos din organisation, prenumerera på mitt kostnadsfria Nyhetsbrev, kom med i mitt kontaktnät på LinkedIn, följ mig här på bloggen och på YouTube. Välkommen!
Metod: Från teori till praktik
BESÖK NÄTBUTIKEN OCH BLI INSPIRERAD
Resultat: Nätbutiken
Information: Nyhetsbrev!
Vill du hålla dig uppdaterad?
Gör som över 1 500 andra ekonomiproffs – Ta emot mina korta nyheter och länkar om redovisning och beskattning direkt till din inkorg!