Sandvikens kommun, stadshuset
Sandvikens Stadshus (Bild © Peter Berg, peter@hpberg.se)

Den 1 november hade jag utbildning för Wolters Kluwer Scandinavia hos Sandvikens kommun. En grupp erfarna och engagerade ekonomer från olika delar av förvaltningen hade samlats i stadshuset för en genomgång av den molnbaserade programvaran Capego Bokslut.

  • For English summary see the end of this post

De företagsanpassade utbildningarna för Wolters Kluwer ger mig många nya erfarenheter. Det var första gången jag var i Sandviken och det var första gången jag höll utbildning för en kommun. Jag har dock följt utvecklingen av redovisningsreglerna för offentlig förvaltning några år, bland annat under arbetet med min bok Fastigheter (Böcker).

Kommunernas verksamhet drivs i många sammanhang genom aktiebolag. Därmed hamnar vi i K-regelverken. Med tanke på de stora beloppen som kommunal förvaltning brukar handla om så är det inte förvånande att diskussionerna kom att handla om K3 Årsredovisning och koncernredovisning.

Kommunal förvaltning brukar handla om många bolag och då blir det viktigt att kunna arbeta effektivt, med t.ex. enhetliga former för förvaltningsberättelse, resultaträkning, balansräkning, kassaflödesanalys och tilläggsupplysningar. Då kommer möjligheterna i Capego Bokslut väl till pass, med anpassningar av de olika rapporterna och möjligheter att utifrån anpassningarna skapa mallar för likformig hantering. Det underlättar inte minst den kommande koncernredovisningen. Ofta har bolagen också samma företrädare och då är det en stor fördel att varje person läggs upp bara en gång i Capego Bokslut, sedan kan personerna läggas upp i t.ex. varje styrelse med bara ett klick.

Diskussionerna mellan deltagarna gav mig inblick i vilken typ av frågor de ställs inför, dels i övergången till den nya programvaran men också varje år. Jag blev väl omhändertagen och tackar för en fin dag i Sandviken. Jag önskar er också lycka till i arbetet med övergången till Capego Bokslut!


Utbildningar

Jag håller utbildningar och webbinarier om ämnena som jag täcker här i bloggen, dels i egen regi och dels för Wolters Kluwer Scandinavia, Accountor Training Sverige och från 2020 även för IHM Business School.

I flera fall har genomgångarna varit företagsanpassade, något som efterfrågas allt mer. Då gör jag genomgången hos företaget eller organisationen, utifrån deras förutsättningar och behov. Något även för din organisation? Hör av dig till mig så kan vi ta fram en passande utbildning just för er!


Summary in English

I’m frequently booked by Wolters Kluwer Scandinavia for company adapted lectures as well as training in their softwares for financial reports. These assignments brings me to many parts of Sweden and to various organisations working under different conditions. All this is very developing and stimulating. This time I was in Sandviken for a training with experienced economics working in Sandviken Municipality (Sandvikens kommun).


Följ med i utvecklingen

Du har flera vägar att få information. Boka en Föreläsning med mig hos ditt företag, prenumerera på mitt kostnadsfria Nyhetsbrev, följ mig på bloggen och på YouTube.


Besök Nätbutiken och bli inspirerad! | Visit the Web Shop and get inspired!

Metod: Från teori till praktik | Bringing Theory to Practice
Resultat: Nätbutiken | Web Shop
Håll dig informerad: Nyhetsbrev | Newsletter


Prenumerera | Subscribe

Nyhetsbrev | Newsletter